Bergsguiden med hela världen som sin arbetsplats
Vår ambassadör Alexander Nordvall är bergsguiden som spenderar mer tid ute än inne. På sommaren hänger han på klätterväggen, vandrar och bestiger berg. På vintern är det isklättring och toppturer som står på schemat. Nedan kan du hitta några av Alexanders favoritprodukter från SCARPA och Darn Tough som han flitigt använder på sina äventyr. Alexander hårdtestar alla produkter och ställer höga krav på så väl funktion som hållbarhet.
Berätta lite om dig själv och varför du valde att utbilda dig till bergsguide?
– Jag är uppvuxen i Gällivare - ett litet gruvsamhälle i nordligaste Sverige. Där fanns närheten till naturen, och inte minst vårt lokala lågfjäll "Dundret". Klättring var aldrig aktuellt under min uppväxt, utan det var skidåkningen som sedan tidig ålder på hemmaberget la grunden till att upptäcka världen med skidor under fötterna. Det är en lång historia, men det var skidåkningen som förde in mig på tankarna om att arbeta som bergsguide i framtiden. Komplexare terräng satte krav på mer kunskap och erfarenhet - som ofta var klätterrelaterat. Det var startskottet för klätterkarriären och allt det har inneburit, att bemästra fjällen även sommartid blev mitt nya kall och så höll det på under många år - skidor på vintern och klättring på sommaren.
Var utbildningen som bergsguide utmanande?
– Utbildningen bedrivs av Svenska Bergsguide Organisationen under den internationella huvudorganisationen IFMGA (International Federation of Mountain Guides Associations) som innebär att det är en internationell certifiering som gör en berättigad att jobba var som helst i världen. Kraven för att starta utbildningen är hårda (du kan läsa mer om det här), men innebär att man redan ska ha en lång erfarenhet av klättring, isklättring, skidåkning och alpinism för att överhuvudtaget få påbörja utbildningen. Utbildningen tar ca 4-5 år, men för att skrapa ihop alla förkrav och den erfarenhet som krävs behöver man förmodligen lägga det dubbla.
Scarpa Drago
"The go to sport och boulderskon. Jag använder den ute för sportklättring eller i inomhus gymmet. Ganska mjuk sko men med otroligt bra passform. Hälen sitter som ett smäck, och gummit suger tag i varenda liten knob."
Scarpa F1 LT Carbon
"Min arbetshäst för otroligt många tillfällen - jag kör brant, går långt, cruisar och jobbar i dessa skorna. De har nog bra utförsegenskaper för de flesta normala turer med inte för breda skidor. Det säger sig självt att du inte ska droppa klippor med dessa, men vill du bara åka ned i de flesta typer av terräng är de mer än nog!
Scarpa Ribelle HD
"Arbetshästen sommartid - från klippklättringskurser på grov havsnära granit i Lofoten till 4000-meters topparna i alperna. Den här skon är så otroligt slitstark och smidig. Skön och lätt att gå med för långa dagar i bergen."
Scarpa Phantom Tech
"En av mina favoriter, den här skon är den ultimata skon för is och mixad klättring - otroligt lätt och smidig men fortfarande lagom varm."
På vilka sätt är vardagen annorlunda mot ett “vanligt” yrke?
– Arbetet som bergsguide har nog precis som de flesta yrken både positiva och negativa aspekter - men en sak är säker, det är inte likt någonting annat. Bergen är ditt kontor, sommar som vinter - med allt vad det innebär. Du får vara med om upplevelser de flesta aldrig får vara med om i sin arbetsvardag och ge andra människor minnen de förhoppningsvis tar med sig för resten av livet. Det innebär däremot ett otroligt ansvar och en viss nypa flexibilitet i ditt vardagsliv, samt det faktum att du trots allt jobbar väldigt självständigt, det blir sällan en kaffekopp med kollegorna under lunchpausen.
Vad innebär bra utrusning för dig och hur viktigt är det inom ditt yrke?
– Det betyder allt, det är mina verktyg för att kunna utföra mitt yrke! Bra utrustning handlar framförallt om säkerhetsaspekter, men fyller även funktionen med att bidra till en bättre arbetsmiljö som är bekvämare och mer lätthanterlig. Kan jag lita på min utrustning tar det bort en stor del psykisk energi som istället läggs på det faktiska hantverket - att guida folk i bergen.
Så väljer du rätt klätterskor - Alexander ger dig tre tips om hur du ska tänka.
1. Se till att de inte är för tighta, vilket kanske är ett klassiskt misstag. Gör det ont att klättra med skorna kommer du inte kunna fokusera på själva klättringen.
2. Fundera över vilken typ av klättring du ska göra mest och välj sko därefter. En sko för traditionell klättring "trad klättring" bör vara bekväm och eventuellt lite högre för att kunna jamma in fötterna i sprickor. En sko för bouldring kan vara mjukare och mer precis.
3. Hälgreppet - se till att skon sitter bra runt hälen!
Om du vill anlita Alexander Nordvall som guide hittar du hans kontaktuppgifter nedanför.
Tel: (+46)73 83 22 900
E-post : contact@alexandernordvall.se
Instagram: https://www.instagram.com/alexandernordvall/
Web: www.alexandernordvall.se