Regn och rusk ute trots semestertider? Gör vår somriga cheesecake med jordgubbsspegel och färska jordgubbar!
Tillsammans med Lékués smarta och praktiska köksredskap och bakverktyg blir bakning lekande lätt. Med platinasilikon får du flexibla, hållbara och lätta redskap för alla typer av recept.
Förläng eller skapa sommar inomhus med en syrlig och söt cheesecake med färska, svenska jordgubbar:
Ingredienser
Cheesecake:
-
300 g digestivekex
-
150 g smält smör eller margarin
-
3 dl vispgrädde
-
225 g färskost
-
1,5 dl florsocker
-
Rivet skal från 2st lime
-
Saft från 1/2 lime
-
1 msk vaniljsocker
-
340 g mascarpone
Jordgubbsspegel:
-
300 g färska jordgubbar
-
1/2 dl socker
-
1/4 tsk agar-agar
-
1 msk vatten
Garnering:
-
Färska hallon och jordgubbar
-
Citronmeliss
Så här gör du:
-
Förbered botten:
- Krossa digestivekexen och blanda med smält smör.
- Tryck ut blandningen i en springform och låt stå i kylskåpet i minst en timme.
-
Förbered fyllningen:
- Vispa grädden i en skål.
- I en annan skål, vispa ihop färskosten och florsockret.
- I en tredje skål, vispa mascarponen.
- Blanda den vispade grädden med färskostblandningen. Tillsätt vaniljsocker, limeskal och limesaft, och rör om.
- Rör försiktigt ner mascarponen i blandningen.
- Häll smeten över den kylda digestivebottnen. Fördela jämnt och tryck ner längs kanterna. Låt stå i kylskåpet i minst en timme.
-
Förbered jordgubbsspegeln:
- Lägg jordgubbar och socker i en kastrull och låt koka i cirka 5 minuter. Sila bort kärnorna och häll tillbaka resten i kastrullen.
- Blanda agar-agar och vatten i en liten skål och låt stå i 2 minuter. Tillsätt blandningen i kastrullen och låt koka ytterligare någon minut. Låt svalna.
-
Slutmontering:
- Skiva färska jordgubbar och lägg ut på cheesecaken
- Häll över blandningen till jordgubbspegeln över de färska jordgubbarna med en sked eller en sprits
- Låt svalna en stund i kylen innan servering