Vilken kniv ska du välja?
Vilken kniv ska man köpa: tips och råd inför ditt val
Att köpa en kniv kan ibland kännas överväldigande. Behöver du hjälp med att förstå skillnaden mellan stansade och smidda knivar? Vet du inte vad som skiljer en rak egg från en vågig? Eller vill du bara veta vilken kniv som passar bäst för dina behov? Vi är här för att hjälpa dig. Våra experter svarar på några av de vanligaste frågorna när det kommer till knivköp.
Skillnaden mellan stansade och smidda knivar
Vad är skillnaden mellan stansade och smidda knivar?
Smidda knivar är tillverkade av en enda metallbit vilket ger en sömlös övergång från blad till handtag och en upphöjd sektion som kallas bolster. Stansade knivar är däremot utskurna ur ett stålark och handtaget monteras separat. Både stansade och smidda knivar har sina egna unika fördelar, så valet handlar mycket om personlig preferens.
Det smidda bladet i en Victorinox-kniv innehåller mer kol, vilket gör stålet hårdare och hjälper det att hålla skärpan längre. Eftersom det är smitt från ett enda stycke är det svårare för handen att glida från handtaget till bladet. Dessutom är smidda knivar ofta tyngre, vilket ger en bra balans och tyngd i handen. Den eleganta designen reflekterar dess utmärkta kvalitet. En bra smidd kockkniv är prestigefull, inspirerande och avspeglar den glädje som infinner sig när man använder de rätta verktygen i köket.
Smidda blad kan hålla sig vassare längre, men de är också svårare att slipa och kräver ett slipverktyg av diamant eller keramik eftersom verktyget måste vara hårdare än bladet. Se knivslipar som passar smidda knivar HÄR.
Victorinox innovativa stansade kniv är lättare än en smidd kniv, vilket gör dessa knivar lättare att arbeta med under längre perioder. De är skonsamma för handleder och händer, vilket gör dem populära bland professionella kockar. Och eftersom stålet har en något lägre hårdhetsgrad är de också enklare att slipa. Om du ska använda kniven i år av dagligt arbete i köket, ger dessa knivar mest valuta för pengarna.
Vilket handtagsmaterial ska du välja?
Victorinox erbjuder olika handtag på köksknivar och köksredskap. Generellt sett handlar valet om syntetiskt material eller trä. Så vad är för- och nackdelarna med varje alternativ?
Knivar med syntetiska handtag är diskmaskinssäkra och därför enkla att rengöra. De är också ofta lättare, vilket gör dem lättare att använda under längre perioder. Victorinox erbjuder en mängd olika syntetiska handtag – från de glada färgerna i Swiss Modern-kollektionen, till Swiss Classic-seriens mycket hållbara handtag av termoplastiska elastomerer (TPE). Grand Maître-kollektion har handtag av polyoximetylen (POM) som känns extra släta.
Knivar med trähandtag bör aldrig diskas i diskmaskin; värmen och kemikalierna gör att träet kan bli för varmt, torka ut eller spricka. Men ett trähandtag har ett varmt, naturligt grepp som känns skönt i handen, så det är värt att tvätta kniven manuellt och använda en vanlig matolja som linolja för att hålla det fräscht. För fantaster av smidda knivar finns Grand Maître-serien med handtag av modifierad lönn. Även Wood Collection har lönnhandtag för stansade knivar, och Swiss Modern-serien kombinerar ergonomiskt utformade valnötshandtag med modern design.
Vi rekommenderar dock generellt inte att du diskar större knivar i diskmaskin. Se våra tips om hur du bäst rengör din kniv för mer information.
I slutändan handlar valet av handtagsmaterial om vad som känns bäst i din hand.
Rakt, vågigt eller olivslipat?
Förvirrad över varför Victorinox erbjuder två typer av stekknivar?
Svaret är enkelt: Den raka eggen är utformad för att skära jämnt och rent genom köttet, utan att slita, vilket är idealiskt för extra mört kött. De vågiga bladen är bra för att skära genom tuffare kött. Denna egg är också utmärkt för att skära pizza, pajer eller bakverk.
Olivslipade blad skapar små luftfickor mellan maten och bladet, vilket minskar risken för att maten fastnar, och gör skärningen smidigare. För kockar som använder kniven mycket är en rak egg att föredra då olivslipade eggar kan påverkas negativt om de slipas för ofta.
Bladlängd och bladbredd
Victorinox erbjuder ofta samma blad i olika längder – vilken ska du välja?
För filéknivar är tumregeln att bladet bör vara ungefär 5 cm längre än fisken du filéar. För trancherknivar kan mindre blad ge mer flexibilitet, medan längre blad är bättre för att hantera större råvaror.
Trancherknivar finns också i olika bredder. Ett extra brett blad är idealiskt när du trancherar stora köttstycken som rostbiff eller kalkon eftersom det ger mer precision och kraft för jämnare snitt.
Skötsel och slipning
För att säkerställa att dina köksknivar behåller sin skärpa och hållbarhet, följ skötselråden från Victorinox:
Rengöring: Handdiska alltid knivarna direkt efter användning och torka dem torra. Diskmaskinen kan skada eggen och materialet. Alla Victorinox knivar som inte har trähandtag är diskmaskinssäkra, men för att hålla kniven skarp längre och minimera risken för skador rekommenderar vi att du handdiskar alla knivar.
Förvaring: Förvara knivarna i ett knivblock eller på en magnetisk knivlist för att undvika slöa eggar. Klicka HÄR för att komma till våra knivförvaringar.
Underhåll: Använd en knivslip regelbundet för att hålla eggen vass. Vi rekommenderar Chef'sChoice 15 Trizor för Victorinox köksknivar, då den ger en optimal vinkel för europeiska och asiatiska knivblad.
Att hålla kniven vass är nyckeln till säker och effektiv matlagning. Chef'sChoice erbjuder flera slipmodeller som är kompatibla med Victorinox köksknivar.
Chef'sChoice 15 Trizor: Idealisk för de flesta köksknivar. Den tredelade slipningen skapar en stark och hållbar egg med en 15-graders vinkel.
Chef'sChoice Hybrid 220: En elektrisk och manuell kombinationsslip som passar bra för snabb slipning och polering av köksknivar.
Chef'sChoice 316: Perfekt för Santoku- och asiatiska knivar med lägre slipvinkel.
Inspirerande artiklar
Fler artiklarVictorinox Knivguide
Att köpa en kniv kan ibland kännas överväldigande. Behöver du hjälp med att förstå skillnaden mellan stansade och smidda knivar? Rak egg eller en vågig? Eller vill du bara veta vilken kniv som passar bäst för dina behov? Vi är här för att hjälpa dig.
Läs merKnivguide Fickknivar
Att välja en fickkniv kan kännas svårt när man ser det stora sortiment av Victorinox högkvalitativa fickknivar. Victorinox har tillverkat knivar i Schweiz sedan 1994 och är en av världens främsta inom köks- och fickknivar. Få hjälp att välja rätt fickkniv med vår guide!
Läs merHöstens bästa dessert! Sockerfri kaffekräm
Pigga upp höstmörkret och gör en sockerfri kaffekräm med hjälp av Peugeots Paris Press, med kvarn och press i ett!
Läs mer